Menu Close

Atıksu Bilgi Sistemi

Sayın Üyemiz

 

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Odamıza iletilen yazıda

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Türkiye’de evsel/kentsel ve endüstriyel atıksu üreten tesislerin kayıt altına alınması, atıksu envanterinin oluşturulması, atıksu ile ilgili raporlama ihtiyaçlarının karşılanması ve elde edilen veriler doğrultusunda daha etkin bir atıksu yönetimi sağlamak amacıyla Entegre Çevre Bilgi Sistemi (EÇBS) içinde Atıksu Bilgi Sistemi uygulaması oluşturulmuştur.

Atıksu Bilgi Sistemine evsel ve/veya endüstriyel atıksuyu oluşan, arıtma tesisi olan/olmayan, alıcı ortama ve/veya kanalizasyona deşarj eden (OSB içerisinde yer alan tesisler dahil), oluşan atıksuyunu geri dönüşümlü veya sulama suyu olarak kullanan, fosseptikte biriktiren bütün tesisler tarafından bilgi girilmesi gerekmekte olup, söz konusu sistemde tesislerin adres ve konum bilgileri, tesiste oluşan atıksu miktarı ve bertaraf şekli, Atıksu Arıtma Tesisi olan tesisler için atıksu arıtma tesisine ait detay bilgileri ile çevre izin durumu vb. verilere ulaşılabilmektedir.

2872 sayılı Çevre Kanunu 1 2’inci maddesinde ” İlgililer, Bakanlığın veya denetimle yetkili diğer mercilerin isteyecekleri bilgi ve belgeleri vermek, yetkililerin yaptıracakları analiz ve ölçümlerin giderlerini karşılamak, denetim esnasında her türlü kolaylığı göstermek zorundadırlar.” ve Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinin 54’üncü maddesinde yer alan “Atıksu arıtma tesis işletmecileri, arıtma tesislerinin verimli olarak çalıştığının izlenmesinden ve kayıtlarınuı tutulmasından sorumludur. Atıksuların özellikleri ve ıniktarları düzenli olarak Bakanlıkça belirlenecek bir formatta ve dijital ortamda kaydedilir.” şeklindeki amir hükümler Atıksu Bilgi Sistemi’nin yasal çerçevesini oluşturmaktadır.

İlimizde evsel/kentsel ve endüstriyel atıksu üreten kurum, kuruluş ve işletmelerce bahsi geçen sisteme gerekli veri girişlerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde yapılarak güncelliğinin sağlanması önem arz etmekte olup, sisteme yapılacak girişler Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü    tarafından    yayınlanan     Atıksu     Bilgi     Sistemi     Dökümanı’nda (https://cygm.csb.gov.tr/Güncel Belgeler-Su ve Toprak Yönetimi) detaylandırılmıştır. İl Müdürlüğü denetçileri tarafından yapılacak kontrollerde, ilgililer tarafından söz konusu sisteme gerekli veri girişlerinin yapılmadığının tespiti halinde Çevre Kanunu kapsamında gerekli idari işlem tesis edilecektir.

 

Ayrıca ilgi Bakanlığımız yazısında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk kalkınma planı  olan  On  Birinci  Kalkınma  Planında  (2019-2023),  çevrenin  korunmasına yönelik politikalar belirlenmiş ve hedef olarak 2023 yılına kadar arıtılmış atıksuların %5’inin yeniden kullanılacağı hedefi konulduğu belirtilmiştir. Bakanlığımızca hedefe ulaşılabilirliğin takibi açısından arıtılmış atıksuların yeniden kullanımı ile ilgili takip işlemleri Atıksu Bilgi Sistemi üzerinden yapılacak olup, tesislerin bu sisteme düzenli olarak veri girişi yapmaları ve güncelliğini sağlamaları gerektiği ifade edilmektedir.

 

Saygılarımızla,

 

GEBZE TİCARET ODASI