Menu Close

ADR Çalışma Grubu Toplantısına Görüş Hakkında

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) alınan bir yazıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıya atfen, ülkemizin Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına ilişkin Avrupa Anlaşması’na (ADR) 22 Mart 2010 itibariyle taraf olduğu ve buna ilişkin mevzuat çalışmalarının tamamlandığı bildirilmektedir. Ayrıca, ADR Anlaşmasının A ve B eklerinin, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu İç Ulaştırma Komitesi’nin Tehlikeli Malların taşınması Çalışma Grubu tarafından her 6 ayda bir düzenlenen toplantılarda alman kararlar doğrultusunda her iki senede bir düzenli olarak değiştirilmekte ve güncellenmekte olduğu anlatılmaktadır.

Aynı yazıda, 11-15 Kasım 2019 tarihleri arasında Cenevre’de düzenlenecek olan Tehlikeli Malların Taşınması Çalışma Grubu Toplantısı’nda (WP.15) görüşülmek üzere aşağıdaki konularda TOBB’un görüşleri talep edilmektedir:

– İsviçre hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANSAVP. 15/2019/15), 1.9.5.3.6’da sınırlı miktarda tehlikeli malların taşındığı taşıma birimlerinin ve konteynerlerin Kategori E tünellerinden geçişinin kısıtlandığı fakat 8.6.3.3 ve 8.6.4’te konteynerle için kısıtlanmadan bahsedilmediği belirtilmiş olup, metne konteynerlerin de dahil edilmesi teklif edilmektedir.

-İsveç hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/2019/16), araçların gözetimiyle ilgili hükümleri iyileştirmek amacıyla Kısım 8.5’de S1 (6), S16 ve S21’de değişiklik yapılması teklif edilmektedir.

-İsviçre hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP. 15/2019/17), sınırlı miktarda tehlikeli mal taşıyan taşıma birimleri ve konteynerlerin işaretlenmesine gerek olmamasının bir kaza durumunda müdahalede sıkıntıya neden olabilmesi ve Kategori E tünellerinden geçişlerdeki kısıtlamalara uyulamamasına neden olabilmesinden ötürü 3.4.13 (b)’de değişiklik yapılması teklif edilmektedir.

-Avrupa Kimyasal Endüstrisi Konseyi (CEFIC) tarafından sunulan öneride (ECE/TRANSAVP. 15/2019/18), sahte sertifikalara karşı önlem alınabilmesi amacıyla 8.2.2.8 ve 7.5.1.2’ye değişiklik ve ekleme yapılması teklif edilmektedir.

– İsviçre hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANSAVP. 15/2019/19), emniyeti arttırmak ve tünel geçişlerine dair kararlan kolaylaştırmak amacıyla Kısım 3.2 Tablo A’nın 15. sütununda yer alan “(?)” ibaresi taşıyan tehlikeli yükler ile diğer tehlikeli malların beraber taşınmasının düzenlenmesi teklif edilmektedir.

– İsviçre hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANSAVP. 15/2019/20), tünel kısıtlamalarıyla ilgili bilgileri sadeleştirmek amacıyla özel hüküm 363 (1) ile 5.4.1.1.1 (k)’da değişiklik yapılması teklif edilmektedir.

-İsviçre hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/2019/21), elektrikli motorlarla çalışan araçlara monte edilmiş kusurlu veya zarar görmüş lityum bataryanın ve bu araçların taşınması amacıyla entegre bir yangın alarmı ve aerosol yangın söndürme sistemi ve yükü bağlamak için kayışlar içeren standart bir 20 ft.lik konteyner kullanılabileceği belirtilmiş olup, diğer Çalışma grubu üyelerinden bu konteynerin geliştirilmesine yönelik görüş talep edilmektedir.

– İsviçre hükümeti tarafından sunulan öneride (ECE/TRANSAVP.15/2019/22), şoförlerin bir taşımada farklı taşıma evrakı taşımalarının yol kenarı denetimlerini yavaşlatması ve acil durum halinde müdahaleyi zorlaştırması nedeniyle 8.1.2.1’de değişiklik yapılması teklif edilmektedir.

-Sekretarya tarafından sunulan öneride (ECE/TRANS/WP.15/2019/23) Kısmı 8 ve Kısım 9’da geçen “yetkili otorite” terimleriyle, terimleri sadeleştirmeye yönelik yorumların yer aldığı bir tablo sunulmaktadır.

– Almanya hükümeti tarafından sunulan Inf.3 numaralı dokümanla EX/III araçlarla ilgili (9.3.4.2) 1-2 Ekim 2018 tarihleri arasında Bonn’da düzenlenen gaynresmi çalışma grubunun raporu sunulmaktadır.

-İsviçre hükümeti tarafından sunulan Inf.4 numaralı dokümanla içindeki yük değişen tankerlerin işaretlenmesiyle ilgili 5.3.2.1.9’da değişiklik yapılması önerilmektedir.

Söz konusu önerilere ilişkin belgeler BMAEK internet sitesinde yayınlanmakta olup resmi dokümanlara https://www.unece.org/trans/areas-of-work/dangerous-goods/meetings-and-events/unecc-bodies/transmaindgdbwpl5/working-documents/2019.html adresinden, resmi olmayan dokümanlara da (Inf.) https://www.unece.org/trans/main/dgdb/wpl5/wpl5infl07.html adresinden ulaşılabilmektektedir.

Yukarıda bahsedilen konularla ilgili görüş iletmek isteyen üyelerimizin en geç 4 Kasım 2019 tarihine kadar görüşlerini Odamıza yazılı ve e-posta yoluyla (kkocal@gebzeto.org.tr) iletilmeleri gerekmektedir.

 

Saygılarımızla,

 

GEBZE TİCARET ODASI