Menü Close

DIES Projesi – MET Kontrol Listelerinin Doldurulması Hakkında

Sayın Üyemiz,

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nden alınan yazıda, Bakanlık tarafından temiz  üretim  ve  entegre  kirlilik  önleme  ve  kontrol  yaklaşımı kapsamında,  2010/75/AB  sayılı  Endüstriyel  Emisyonlar  Direktifi  (EED)  1.  ve  2.  bölümleri  ile düzenlenen Entegre Kirlilik Önleme  ve Kontrolü  (EKÖK) Direktifinin  ulusal mevzuata  kazandırılması çalışmaları yürütüldüğü belirtilmektedir.

EKÖK Direktifinin uyumlaştırılması kapsamında ilgili sektörlerin teknik ve mali altyapı ihtiyacının belirlenmesine yönelik Bakanlıkça kamu, sanayi ve üniversite iş birliklerini dikkate alarak sektörel projeler çalışılmakta olduğu belirtilmektedir.

Bu çalışmalar kapsamında kimya, mineral ve diğer başlıklı sektörler öncelikli olmak üzere EKÖK sistemi altyapısının oluşturulması, sektörel uyum durumları ve gerekliliklerinin belirlenmesi amacıyla IPA II programı altında hazırlanan ve 3 Temmuz 2020 tarihinde resmi olarak başlayan “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü Kapsamında Türkiye’nin Endüstriyel Emisyon Stratejisinin Belirlenmesi (DIES) Projesi”nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütüldüğü belirtilmektedir.

DIES Projesi kapsamında, yeşil dönüşüm ve 2053 sıfır kirlilik hedefiyle; temiz üretim ve entegre kirlilik önleme ve kontrol yaklaşımı kapsamındaki sektörlerin sürdürülebilir çevreci üretime geçişte temiz, çevre dostu ve inovatif teknik ve teknolojilere uyum durumları ve yatırım ihtiyaçları dikkate alınarak bir emisyon yönetimi yol haritasının belirleneceği “Türkiye’ nin Emisyon Stratejisinin Belirlenmesine Yönelik Ulusal Eylem Planı Taslağı” hazırlık çalışmaları yürütülmekte olduğu, “Sanayide Yeşil Dönüşüm için Ulusal Eylem Planı 2. Çalıştayı” 29¬30 Kasım 2023 tarihlerinde Ankara’ da düzenlenmiş olduğu belirtilmektedir.

Sanayiden ve kamu kuramlarından yoğun ilgi gören Çalıştayda sektörel bulgular ve sonuçlar sunulmuş olduğu belirtilmekte olup, Sanayi ve Ticaret Odalarında yer alan Meslek Komitelerinin de katkılarının alınabileceği uygun değerlendirilmiştir.

Bu kapsamda, Endüstriyel Emisyonlar Direktifi Ek-1 faaliyet listesi kapsamında yer alan faaliyetleri yürüten enerji (Büyük Yakma Tesisleri, rafineriler), metal (demir çelik, demir dışı metal, demirhane ve dökümhaneler, demirli metal işleme, metal ve plastikler yüzey işlem), mineral (çimento, kireç, magnezyum oksit, cam ve mineral lifleri, seramik), kimya (organik kimyasal, inorganik kimyasal, gübre, ilaç ve bitki koruma ürünleri üretimi), atık ve diğer başlıklı (Kağıt ve karton, tekstil, deri ve kürk işleme, mezbahaneler, gıda, içecek ve hayvan yemi, karkas, kümes hayvanları, yüzey işleme, otomotiv, ahşap koruma, bağımsız işletilen atıksu arıtma tesisleri) sektörlerinde yer alan tesislerin güncel MET uyum durumunu ve yatırım ve altyapı ihtiyacını belirlemek amacıyla gerekli verilerin toplanması için https://ippc.csb.gov.tr  internet adresinde “DIES Projesi Çıktılar” bölümünde MET Kontrol Listeleri yayınlanmakta olduğu belirtilmektedir.

Bu çalışmadan elde edilecek veriler aracılığıyla hem tesis düzeyinde hem de sektörel düzeyde uyum ve maliyet analizleri yapılacağı belirtilmekte olup MET’ lerin halihazırda ve gelecekte uygulanabilirliği, uygulama maliyeti ile uygulama için gereken süreler belirleneceği belirtilmektedir.

Bu çalışmalar hiçbir şekilde denetim ve kontrol amacı içermemekte olup sektörle işbirliği içerisinde, geçiş süreci göz önünde bulundurularak, AB ve dünya normlarıyla uyumlu ve uygulanabilir bir mevzuatın hazırlanması hedeflenmektedir.

Diğer taraftan, bu projenin sonuçlarının AB Yeşil Mutabakatı ve Sıfır Kirlilik Eylem Planı ile ortaya konan hedeflerin hayata geçirilmesi açısından da kilit rol oynayacağı belirtilmektedir.

Proje kapsamında paylaşılan verilerin güvenliği için proje ekibi tarafından gizlilik sözleşmesi imzalanmış olduğu belirtilmekte ve bu çalışmalar sırasında elde edilen bilgilerde gizliliğin esas olacağı belirtilmektedir.


Bu kapsamda doldurulan MET Kontrol Listelerinin 31.12.2023 tarihine kadar doldurulup s.saricam@gebzeto.org.tr mail adresine gönderilmesini rica ederiz.