
İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı Devreye Alındı!
Sayın Üyemiz,
KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak ve istihdamı desteklemek amacıyla hazırlanan İstihdam Taahhütlü KOBİ Finansman Destek Programı uygulamaya alınmıştır.
Aşağıda belirtilen kriterlere sahip üyelerimiz programa başvurarak destekten faydalanabileceklerdir:
PROGRAMDAN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Adana, Adıyaman, Ankara, Batman, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde faaliyet gösteren Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) programdan faydalanabilecektir
KOBİ’LER İÇİN UYGUNLUK KRİTERLERİ
- Yukarıda belirtilen proje uygulama illerinden birinde faaliyet göstermelidir.
- 25 Mayıs 2023 tarihli ve 32201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Niteliği ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” başlıklı kararında yer alan KOBİ tanımına uygun olarak mikro, küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) olarak sınıflandırılmalıdır.
- NACE Rev.2.1’e göre Kısım C-İmalat, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektöründe faaliyet göstermelidir.
- Yukarıda belirtilen proje uygulama illerinden birinde faaliyet göstermelidir.
- 25 Mayıs 2023 tarihli ve 32201 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Tanımı, Niteliği ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik” başlıklı kararında yer alan KOBİ tanımına uygun olarak mikro, küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) olarak sınıflandırılmalıdır.
- NACE Rev.2.1’e göre Kısım C-İmalat, Bölüm 62-Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bölüm 72-Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektöründe faaliyet göstermelidir.
- Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) veya AB tarafından finanse edilen herhangi bir FRIT I, FRIT II veya benzer programlara aynı istihdam taahhüdü için dahil olmadığını başvuru aşamasında beyan etmelidir.
- Başvurcak işletmelerin KOSGEB Veri Tabanına (KBS) kaydı onaylı , KOSGEB Desteklerinden yasaklı olmamalıdır.
- KOBİ bilgi beyannameleri güncel olmalıdır.
- İşletmenin mali kayıtlardaki ana faaliyet kodu, KfW’nin “Uygun Bulunmayan Sektörler ve Faaliyetler Tablosunda” yer almamalıdır. Tablo Link: https://fostersmes.com/wp-content/uploads/2023/05/Yasakli-sektorler-ve-Faaliyetler-Tablosu.pdf
- Herhangi bir Avrupa Birliği (AB) ve/veya Birleşmiş Milletler (BM) yaptırım listesinde bulunmamalıdır.
- En az “1 (bir) T.C. vatandaşı” ile “1 (bir) geçici/uluslararası koruma kapsamındaki yabancı” istihdam edeceğini veya istihdamını koruyacağını başvuru formundaki hususlar dahilinde taahhüt etmelidir.
Toplam Göstergeler
Tahsis edilen toplam faiz/kâr payı desteği tutarı | İstihdam yaratan/koruyan işletmelere toplam 18 milyon AVRO’ya kadar faiz/kâr payı desteği sağlanacaktır. |
İşletmelere kullandırılan KOBİ kredilerinin toplam tutarı | Katılımcı bankalar aracılığıyla toplam 4 milyar TL’ye kadar kredi kullandırılacaktır. |
Faydalanıcı KOBİ sayısı | Azami 2.000 işletmeye kredi kullandırılması hedeflenmektedir. |
Yeni/korunan toplam istihdam sayısı | En az %50’si yabancı olmak üzere nihai faydalanıcılar için en az %50 kayıtlı istihdam pozisyonu yaratılacak veya muhafaza edilecektir |
Kredi Teminatı | 2 Milyon avro KGF Kefaleti |
İSTİHDAM KRİTERLERİ
İstihdam Taahhüdü | Kredi Alt -Üst Limitleri | Destek Tutarı* | Kredi Vadesi | Kredi ve Destek Ödeme Periyodu | Faiz & Kar Payı Destek Süresi |
1 T.C vatandaşı ve 1 GKAS/UKSK | 1.750.000 TL-2.000.000 TL | 6 Eşit taksitle toplam 12.000 Avro /15.000 Avro | 18 ay -36 ay | 3’er aylık dönemler | 18 ay |
- İstihdamlardan en az birinin kadın veya genç (18-29 yaş) olması durumunda dönem başına 2.500 Avro (toplam 15.000 Avro) olarak uygulanacaktır.
- İlgili taksit döneminde; istihdam taahhüdüne konu olan her bir personele ilişkin en az 46 gün prim ödemesinin gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
- İşletmenin kullanacağı kredi için uygulanacak faiz oranı banka tarafından belirlenir.
- Yararlanıcı KOBİ ‘lere kredi tutarının %80’ine kadar KGF kefaleti sağlanacaktır.
- İstihdamların yeni sayılabilmesi için aktif kredi kullandırım tarihinden sonra işe alınmış olmaları gerekmektedir.
- İstihdam taahhüdüne konu olan yeni personelin işe giriş tarihi itibariyle ilgili işletmede son 3 (üç) ay içinde istihdam edilmemiş olması gerekmektedir.
- İstihdam taahhüdüne konu olan T.C. vatandaşı ve GKAS/UKSK’nın tam zamanlı olarak istihdam edilmesi gerekmektedir.
- Program başlangıç tarihi, aktif kredi kullandırım tarihini takip eden ay itibariyle başlar ve istihdam taahhüdünün başlangıç tarihi olarak kabul edilir.
- 18 aylık destek süresi içerisinde üçer aylık izleme dönemlerini takiben destek ödemesinin yararlanıcı KOBİ’ye yapılabilmesi için, programın yürürlüğe alındığı ilk tarih itibariyle işletmenin son 12 (on iki) aylık SGK prim gün sayıları içerisinde en düşük olan ayın prim gün sayısının 3 (üç) katı olmak üzere asgari SGK prim gün sayısı olmalıdır.
ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
- İlgili banka ile kredi almaya hak kazanan KOBİ arasında kredi sözleşmesi imzalanacaktır.
- Kredi vadesi asgari 18 ay , azami 36 ay vade olarak uygulanacaktır.
- Kredilerin geri ödemeleri üç (3) aylık dönemler halinde eşit tutarlarda olacak ve Kredi Geri Ödeme Planı buna uygun şekilde düzenlenecektir.
- İşletme 3’er aylık dönemler olmak üzere 6 dönemde izlenecektir. Faiz/ kar payı destek ödemeleri kullanılacak kredinin vadesinden bağımsız olarak 18 ay boyunca devam edecektir.
- Ardışık 3 (üç) destek döneminde; istihdam taahhüdünü yerine getiremeyen işletmeler destek programından çıkarılır. Bankayla kredi ilişkisi devam eder
- İşletmeler çevresel ve sosyal gereklilikler kapsamında aşağıdaki hususlara uymayı taahhüt eder.
- Ulusal çevre mevzuatına uymak,
- Ulusal iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına uymak,
- Çalışanlarına yönelik dürüst ve adil davranmak, güvenli ve sağlıklı çalışma ortamı sağlamak, ayrımcılık yapmamak, engelliler için uygun çalışma koşulları oluşturmak, çocuk işçi çalıştırmamak,
- Kaynakları verimli kullanmak, çevre kirliliğinin önlenmesi ile ilgili gerekli tedbirleri almak,
- Toplumun sağlık ve güvenliğini olumsuz etkileyecek eylemlerde bulunmamak,
- Toplumu etkileyecek çevresel ve sosyal riskler varsa bunları paydaşlarla paylaşarak önerilerini dikkate almak.
Saygılarımızla,
GEBZE TİCARET ODASI