Menü Close

Esas Sözleşme Değişikliği ve Sermaye Arttırımı

TESCİL BAŞVURULARININ TAMAMI ÖNCE MERSİS SİSTEMİ ÜZERİNDEN YAPILMASI GEREKMEKTEDİR.

BAŞVURULAR SİSTEM ÜZERİNDEN ONAYA GÖNDERİLDİKTEN VE TALEP NUMARASI OLUŞTURULDUKTAN SONRA  SİSTEM ÜZERİNDEN ONAY BEKLENMESİNE GEREK YOKTUR. GEREKLİ EVRAKLARLA TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE GELİNMESİ GEREKMEKTEDİR.

TALEP EDİLEN TESCİL İŞLEMİ İLE SİSTEMDEKİ BAŞVURU İÇERİĞİ AYNI OLMASI GEREKMEKTEDİR.

 
Anonim Şirketlerin Genel Kurul Toplantılarının Usul Ve Esasları İle Bu Toplantılarda Bulunacak Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Temsilcileri Hakkında Yönetmeliğinin geçici 2 inci maddesine istinaden, Yönetmelik hükümlerine uygun olarak yönetim organınca hazırlanacak iç yönergenin en geç 2013 yılında yapılacak olağan genel kurul toplantısında onaya sunulması zorunludur.

T.T.Kanunun 461/3 üncü fıkrasına istinaden Yönetim kurulu yeni pay alma hakkının kullanılabilmesinin esaslarını bir karar ile belirler ve bu kararda pay sahiplerine en az 15 gün süre verir. Sermaye artırımının tescilinden önce, yönetim kurulunun yeni pay alma hakkının kullanılması esaslarının belirlenmesine ilişkin bu karar tescil ve ilan edilmelidir.

1- Müdürlüğümüze  web sayfamızdaki genel kurul evralarına ilave olarak aşağıdaki belgeler 
2- Esas Sözleşmesinin değişen maddesinin/maddelerinin yeni metni hükümet komiserince imzalı (Hükümet Komiseri bulunması halinde),

Genel Kurul Toplantı Tutanağı (1 adet Asıl Noter Tasdikli)  T.T.K 422/2 Toplantı başkanının, Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunlu olan toplantılarda Bakanlık temsilcisinin veya tek pay sahipli şirkette hazır bulunan pay sahibinin veya temsilcisinin imzalamadığı toplantı tutanakları geçersizdir.,

Şayet değişen maddenin yeni şekli tutanağın içine yazılmış ise tadil getirilmesine gerek yoktur.

Hazirun Cetveli asıl ıslak imzalı olacak.  Matbuu evraklar (Vekaleten katılımlar için vekalet örneği toplantı tutanağı örneği ve hazirun cetveli örneği yönetmelik ekinde mevcuttur.), Genel Kurul Çağrılı Yapılmış ise gündemin yayınlandığı ticaret sicili gazetesi. 

Not: Tek pay sahipli şirketlerde başkanlık oluşturulması ile genel kurul toplantısına katılabilecekler listesinin hazırlanması zorunlu değildir.
3- Esas Sözleşmesi değişikliği Bakanlık veya diğer resmi kurumların iznine veya uygun görüşüne tabi olan şirketler için bu izin veya uygun görüş yazısı,
Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansmanı ve kart hizmetleri şirketleri, varlık yönetim şirketleri, sigorta şirketleri, anonim şirket şeklinde kurulan holdingler, döviz büfesi işleten şirketler, umumi mağazacılıkla uğraşan şirketler, tarım ürünleri lisanslı depoculuk şirketleri, ürün ihtisas borsası şirketleri, bağımsız denetim şirketleri, gözetim şirketleri, teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri, 28/7/1981 tarihli ve 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketler ile serbest bölge kurucusu ve işleticisi şirketlerin kuruluşları ve esas sözleşme değişiklikleri Bakanlığın iznine tabidir. Ancak, kayıtlı sermaye sistemine kabul edilen Sermaye Piyasası Kanununa tabi halka açık anonim şirketlerin kayıtlı sermaye tavanı içinde yapacakları sermaye artışlarında Bakanlık izni aranmaz.

4-**Genel kurul toplantısına vekaleten katılım var ise genel kurul esasları ile ilgili yönetmeliğe uygun hazırlanmış noter tasdikli vekaletname aslı (BAKANLIK TEMSİLCİSİ KATILAN TOPLANTILAR HARİÇ)

 SERMAYE ARTIRIMI

ŞİRKET HİSSELERİNİN NAMA VEYA HAMİLİNE OLDUĞU MUTLAKA BELİRTİLMEK ZORUNDADIR (SERMAYE ARTIRIMI ESAS SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİK METNİNİN YENİ ŞEKLİNDE)

1- Sermayenin ödendiğine ve özvarlığının korunduğuna dair SMMM veya YMM raporları ve hazırlayanın faaliyet belgesi  (1 er adet asıl)
2- Sermaye artırımı iç kaynaklardan karşılanması durumunda iç kaynakların tespitine dair YMM veya SMMM raporları   Sermayenin ödendiği ve iç kaynakların tespiti ayrı raporlarda yer alabilir.
3- Sermaye artırımının türüne göre yönetim kurulunca düzenlenmiş beyan,TTK 457,471
4- Konulan ayni sermaye ile sermaye artırımı sırasında devralınacak işletmeler ve ayınların değerinin tespitine ilişkin mahkemece atanan bilirkişi tarafından hazırlanmış değerleme raporları,
5- Esas sözleşmede nakden taahhüt edilen payların itibari değerinin en az ¼’ünün tescilden önce kanuna uygun olarak yatırıldığına dair banka mektubu ve dekontu.
6-Rekabet kurumunun ücreti sermayenin onbindedördü odamız tarafından tahsil edilecektir.
7- Konulan ayni sermaye üzerinde herhangi bir sınırlamanın olmadığına dair ilgili sicilden alınacak yazı,
8- Sermaye artırımına iştirak eden pay sahiplerine gösteren cetvet(2 adet)
9- Ayni sermaye olarak konulan taşınmazın, fikri mülkiyet haklarının ve diğer değerlerin kayıtlı bulundukları sicillere şerh verildiğini gösteren belge,
10- Sermaye artırımının, genel kurul veya yönetim kurulu kararı tarihinden itibaren üç ay içinde tescil edilemediği takdirde, genel kurul ya da yönetim kurulu kararı ve alınmışsa izin geçersiz hale gelir ve bu hususu doğrulayan müdürlüğün yazısının ilgili bankaya verilmesi üzerine, bedeller banka tarafından sahiplerine geri verilir.
11- Sermaye artırımında çıkarılacak payların halka arz edilmesi halinde sermaye artırımının tescilinden önce izahnamenin tescili için müdürlüğe başvurulması gerekir. 
12- Esas sermaye sisteminde sermaye artırımına ilişkin genel kurul kararının, kayıtlı sermaye sisteminde ise yönetim kurulu kararının noter onaylı örneği,
13-Artırılan sermayenin değişik esas sözleşmesinde taahhüt edilmemesi halinde Kanunun 459 uncu maddesine uygun olarak düzenlenmiş taahhüt sahibinin imzasını taşıyan iştirak taahhütnameleri de müdürlüğe verilir.  
14-Rüçhan haklarının sınırlandırılması, kaldırılması veya primli hisse senedi çıkarılması halinde bunların; gerekçelerini, yeni payların primli ve primsiz çıkarılmasının sebeplerini ve primin nasıl hesaplandığını gösterir yönetim kurulu raporu.

DİKKAT ÖNEMLİDİR 1.  Anonim ve limited şirketlerde sermaye artırımının sadece iç kaynaklardan yapılması durumunda; artırımın tescil edilebilmesi için, şirketin özvarlığı da tespit edilmek suretiyle   şirket  sermayesinin  karşılıksız  kalıp  kalmadığına,   sermayenin  hangi   oranda korunduğuna ve iç kaynaklardan artırılan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporunun ticaret sicili müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir. Öte yandan, şirket sermayesinin öz varlık içinde korunduğunu, iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğunu doğrulayan yönetim kurulunun açık ve yazılı beyanı ile genel kurul tarafından onaylanmış yıllık bilançonun, bilanço tarihinin üzerinden altı aydan fazla zaman geçmiş olması halinde ise yönetim kurulu tarafından onaylanmış ara bilançonun Ticaret Sicili Müdürlüğüne verilmesi durumunda ise, söz konusu raporlar aranmadan işlem yapılması gerekmektedir.

2.  Anonim  ve limited şirketlerde  şirketlerde    sermayenin    sadece    sermaye    taahhüdü    yoluyla artırılabilmesi için, bilançoda sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiği fonların bulunmaması gerekmekte olup; limited şirketlerde ise, bu zorunluluk bulunmamaktadır. Anonim ve limited şirketlerde sermayenin sadece sermaye taahhüdü yoluyla artırılmasında, şirket sermayesinin öz varlık içinde korunduğunu şirketin özvarlığı da tespit edilmek suretiyle şirket sermayesinin karşılıksız kalıp kalmadığına ve sermayenin hangi oranda korunduğuna ilişkin yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir raporunun aranması, ANONİM şirketlerde ise bu raporda ayrıca sermayeye eklenecek fonların mevcut olup olmadığının da tespit edilmesi ve raporda mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.

3.        Anonim ve limited şirketlerde şirketlerde sermayenin; iç kaynaklardan ve eş zamanlı olarak sermaye taahhüdü ile birlikte artırılması durumunda, Bilançolarında sermayeye eklenmesine mevzuatın izin verdiği fonları bulunan ve halka açık olmayan veya halka açılmak üzere Sermaye Piyasası Kuruluna başvurmayan anonim şirketlerde sermaye taahhüdü yoluyla sermayenin arttırılabilmesi için; sermaye taahhüdü yoluyla yapılacak sermaye artırımı tutarı kadar fonların da eş zamanlı olarak sermayeye dönüştürülmesi gerekmektedir. Fonlar sermayeye dönüştürülmeden veya fonlar sermayeye dönüştürülürken eş zamanlı olarak fonların tutarından daha yüksek miktarda sermaye taahhüdü yoluyla sermayenin arttırılabilmesi ise bu amaçla yapılacak genel kurul toplantısında bütün pay sahiplerinin temsil edilmeleri ve sermaye artırımına ilişkin kararın oybirliğiyle alınmış olması şartına bağlıdır.

DİĞER AÇIKLAMALAR EKTEDİR

ÖNEMLİ

Esas sözleşme madde tadillerinde (sermaye artırımı,merkez nakli, unvan değişikliği vb. diğer değişen maddeler) mutlaka önce MERSİS sistemine giriş yapılması ve sistemden esas sözleşmenin son haline bakılarak orada oluşan madde ile karardaki maddelerin bire bir aynı olması hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde karar ile MERSİS sistemin arasında yazım farklılıkları olması durumunda kararların değişmesi zorunluluğu doğmaktadır.